onsdag 29. juli 2009

Utsyn


Gråvær på Goddo i dag.

tirsdag 28. juli 2009

Langtransport

Hva er egentlig tanken bak transportsystemet slik det fungerer i Norge for tiden? Hele bosetningen her på Vestlandet har sjøtilknytning, men all varetransport foregår over land med bil - trailere med store hengere. De kjører i høy hastighet på smale veier som knapt nok har plass til en personbil, og som ikke er fundamentert for å tåle vekten. Veidekket knuses regelrett og hullene blir større og større. Kostnadene ved å holde dette ved like er store, og kravene om stadig flere og bredere veier er tydeligvis uendelige. Veiene skal tilpasses større og større vogner - det er ikke snakk om å bruke vogner som er tilpasset veiene. Og det værste er jo at de fleste vognene er langt under halvfulle....

Vi fikk sendt en påhengsmotor fra Bergen sentrum til hytta. Motoren ble hentet med trailer hos firmaet i Bergen (forøvrig med beliggenhet like ved kaien!) og kjørt langs kysten, via ferge og gjennom trekantsambandet til Haugesund. Der ble den lempet over på en ny vogn og kjørt tilbake over trekantsambandet og ut over Bømlo til Goddo. Selvfølgelig fint å få motoren levert på døren, men bilen var nesten tom, den var i største laget til å komme frem under trærne, og motoren kunne fint vært sendt med båt f.eks. til Brandasund eller Urangsvåg. Uten ekstra belastning på veiene! Men en slik båtrute eksisterer jo ikke lenger?

I en periode på 20 minutter talte jeg i dag fem trailere (alle med hengere) som durte forbi på den smale veien mellom Urangsvåg og Brandasund over Goddo - et område med heller sparsom bosetning. Hva i alle dager skulle alle disse vognene her?

Tenk å få tilbake de gamle lokalbåtene som sørget for yrende liv på småstedene langs kysten - grunlaget for handelsstedene med post, dagligvarer og bakeri........

søndag 26. juli 2009

Goddo-sommer.



En rolig sommer med hunder og mann - deilig å ha to hunder på plass igjen. Det har blitt mye slektsforskning, først og fremst redigering og opprydding i en del uklare notater, og sjekking av kildehenvisninger. Ikke helt enkelt å lese Gausdals kirkebøker fra slutten av 1700-tallet. Ikke nok med at det er gotisk skrift - presten skrev tydeligvis også som en gris! Noe har jeg imidlertid klart å tyde.




Ikke mye båtturer; vi har begge vært for nedslitte av alt stresset i året som gikk, og har hatt behov for å slappe helt av. Og heldigvis er det hele to uker igjen av ferien!