fredag 7. august 2009

Peder Olsen Megrund

Peder Olsen Megrund var født i Espedalen i 1840. Han må ha vært usedvanlig begavet, og ved en utrolig felles innsats fra gode hjelpere i dalen og omkring fikk han utdannelse som prest, ble sogneprest i Loppa, senere prost i Tromsøsundet og til slutt i Skoger ved Drammen, hvor han ble til sin død i 1929. I tiden i Nord-Norge hjalp han også sine to brødre frem til presteutdannelse og videre karriere. Han var forøvrig gift med søster av Henrik Ibsens hustru.

Peder etterlot seg sine håndskrevne "Erindringer": en levende og utrolig interessant skildring av hans tilværelse som ung gutt i Espedalen, i den tiden nikkelverket var i drift, og senere fra skoletiden i Lillehammer, studietiden i Oslo, og ikke minst hans virksomhet som prest i Loppa. Jeg har vært så heldig å få tilgang til en digitalisering av erindringene og har nytt dem i ferien -forhåpentlig blir de gjort tilgjengelig på internett om ikke for lenge. De bør ha interesse for flere enn meg!

Peder Olsen Megrund var en slektning av meg - min tippoldemors nevø. Slektsforskning fører til mange spennende kontakter!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar