lørdag 29. august 2009

Sandviksdagene, kulturminneåret og Odda.


Sandviksdagene nærmer seg: de arrangeres for andre gang, med andre ord en tradisjon i Bergen. Byantikvaren er som vanlig sterkt involvert, da dagene er en del av Prosjekt Sandviken, Bergens eget verdiskapingsprogram - et forsøk på å få frem særegenheter ved bydelen og gjøre beboere og andre bergensere oppmerksome på verdiene vi har der. I år skal vi blant annet ha frem i lyset de to prosjektene som har fått midler fra Norsk Kulturminnefond: Rosesmauet 15 og Christinegård. Håper det kan få folk til å se verdien ved å sette i stand sine gamle hus, at det nytter å søke fondet om midler - og at vi for en gangs skyld kan få litt god og positiv pressedekning.


Konkurranse om beste videosnutt på Youtube blir det også, med premier satt opp av Andreas Grimelund. Vi hadde besøk av BA-journalist forleden, og oppslaget ble riktig godt. Håper på spennende bidrag og gleder meg til å sitte i juryen.


I Odda feirer de Kulturminneåret med brask og bram: riving av verneverdige bygninger som var viktige elementer i "Odda-prosessen". En ganske utrolig sak. Her er Odda/Tyssedal oppført på Norges tentative verdensarvliste, altså nasjonal kandidat til UNESCOs verdensarvliste, etter sterkt påtrykk fra miljøvernministeren, og så gjør de alt for å miste plassen! Bevaring og utvikling av området på vernets premisser har også fått millionstøtte fra Kulturminnefondet og Staten som eget pilotprosjekt i det nasjonale verdiskapingsprogrammet. Tittelen på det prosjektet er "Ka e' det med Odda?" - ja, det kan man virkelig lure på!!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar